FRUCTUS b.v.b.a. werd opgericht in 1992 met als doel de verwerking van appelen tot een natuurzuiver appelsap.

Zaakvoerder Ing. Jos Vanbelle en zijn vrouw Ir. Lieve Heirman baten het bedrijf uit.
Als Industrieel ingenieur en Landbouwkundig ingenieur beschikken zij over de de nodige technische en theoretische bagage om het bedrijf uit te bouwen.
Beiden zijn zich in 1983 in de streek komen vestigen.
Reeds van in het begin was er de bewondering voor de natuurlijke rijkdom van Haspengouw.
Met enkele vrienden begonnen zij cider te maken voor familiaal gebruik.

Uit een studie van de "Academie voor de streekgebonden gastronomie" blijkt dat niet zo lang geleden vele haspengouwse boeren en fruittelers nog hun eigen cider maakten. Er werd zelf fruitsap gemaakt, doch met een beperkte houdbaarheid en met toevoeging van bewaarmiddelen.

Met deze kennis, ontstond dan ook het idee om een loonperserij op te richten, met als hoofddoel de productie van natuurzuiver appelsap, zonder enige toevoeging van vreemde stoffen.